top of page
Handlarn_Lugnvik_Store_Web_2228.jpg

HANDLAR

BLOGGEN

Men hallå där!! - Välkommen till min blogg hos Handlarn i Lugnvik!
Men hallå där!!

Roligt att du hittade hit! Och jag menar verkligen just dig! På något vänster har du hittat hit. Kanske är du en av de kunder som besökt vår lilla butik? Kanske har du blivit tipsad om oss via en bekant? Eller så har du bara av en slump hamnade på denna blogg? Ibland hoppar man ned i ett kaninhål och sedan vet inte vart man har dykt upp! I vilket som så uppskattar jag att du dök upp just här och läser detta!


Vad är detta för blogg kanske du funderar?

Niklas Sjölund heter jag som skriver i alla fall och det här är en blogg för dig som vill läsa om familjelivet, hur det är att leva i Norrland och framförallt på landsbygden! Tanken är att bloggen ska innehålla mina upplevelser, händelser i närheten och lite annat smått och gott! Men jag kan ju förklara lite mer här nedan!


Familjefader på industriort

Jag är ”born and raised” här i Lugnvik, och för dig som inte är från bygden så kommer här en snabb liten historielektion:

Lugnvik är en liten industriort belägen längs Ångermanälvens norra strand i Kramfors kommun Västernorrland. Ca 1870 började sågverksindustrin ta fart i Lugnvik och den första ”Sågen” byggdes inne vid viken till byn. Byn expanderande under följande år och gick från att vara en ort med enstaka bondgårdar till att bli ett litet sågverksamhälle med ca 1.500 invånare. Arbetarna som anlände för att arbeta på ”Sågen” i Lugnvik behövde någonstans att bo, således byggdes en rad arbetarbostäder, eller arbetarkasäärer som de också kallades.

Som många andra i byn har jag någon form av koppling till ”Sågen” och industritiden. Min familj flyttade ned från Själevad slutet av 1800-talet för att arbeta inom industrin. En av de arbetarbostäder, kallad ”Rökasäärn”, köptes av min gammelfarfar John på 1930-talet och gjordes om till familjebostad. Kåken har sedan dess tillhört min släkt och huserar numera mig, min fru Linn och vår dotter Ingrid. Jag är lite av en historienörd och tycker det är roligt att tänka på de fem generationer Sjölund har bott i Rökasäärn de senaste 90 åren.


Norrlänning med dialekt från norrland

Lugnvik ligger i norrland och mycket av det som jag kommer skriva om handlar om vardagen och hur det är här i denna norra del av landsändan. En sak som jag nyligen reflekterat över är att jag pratar med en viss dialekt!? En kund kom in för nån vecka sedan och uppmärksammade mig på detta.

Det är så skönt att höra norrländska igen! Ni har verkligen mysig dialekt här uppe! sa hon.

Visst, jag ser mig själv som norrlänning, men att jag är en som talar med någon norrländsk dialekt?? Det var något jag inte tidigare tänkt på!

De flesta som är bosatt utanför huvudstaden talar väl någon form av dialekt? Och visst kanske gör Stockholmare det också? Men visst blir svenska språket lite roligare om dialekter fortlever?

I maj 2019, alltså innan covid-19 slog till, var jag nere på en konferens gällande arbetsrätt vid Norra Bantorget i Stockholm. När jag studerade deltagarlistan upptäckte jag att majoriteten var från södra Sverige, några från Mellansverige och att den enda som representerade norrland var jag. Mellan föreläsningarna så skulle vi delta i diskussionsgrupper, och det var i dessa som jag fick höra det här med att jag hade en ”mysig” dialekt. Det lät så lugnt och tryggt med norrländska fick jag höra av flera andra deltagare. Du som träffar på oss i butiken när du besöker oss under sommarens sommarstugesäsong kanske håller med om detta?Lanthandlare Sjökvists son

Många av er sommargäster dyker upp till sommarn, så det ska bli trevligt att få träffa er! Jag är som sagt lite ny här i arbetslaget. Sedan slutet av augusti har jag jobbat nere i butiken med farsan (Tommy), Charly och de andra! Så jag har inte varit med länge och inte hunnit träffa alla, men det har varit en spännande och intensivt tid må jag säga! Vi har under denna höst/vinter slagit vårt rekord för pakethantering gång på gång! Folk beställer paket som aldrig förr! Kanske beror det på att allt fler håller sig hemma pga. covid-19? Säkert är det så för jag ser att fler och fler nyttjar vår hemsändningstjänst också! Vilket är en av de roligaste delarna av i detta jobb som lanthandlare! Jag får resa ut till dig som kund och hjälpa just dig hemma hos dig! Dessutom får jag se mig om i vår vackra landsbygd! Med ett lanskap av höga skogsbeklädda berg, dalar med djupa tjärnar och med en livskraftig älv som ringlar sig ut mot vår höga kust blir man ju lite varm i bröstet! Känns som en självklarhet att bo, äga en sommarstuga, eller åtminstone göra en semesterresa här!


Summa summarum

Detta var lite av ett axplock, ett smakprov så att säga, på vad jag kommer att skriva i denna blogg! Tack för att du läst detta och jag lovar att mer kommer framöver!


Tills nästa gång!

59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page